top of page
Търсене

3 начина да имаш щастлив брак

Актуализирано: 12.12.2023 г.
Отвсякъде сме бомбардирани с негативни разбирания за това как интимните отношения охладняват и се изхабяват с времето.


‘Страстта е до време!’


‘Когато започнете да живеете заедно, всичко се променя!’


Това чух от своята майка, преди да започна да живея с мъжа ми. С добронамереността си да ме предпази и подготви за това начинание, майка ми, разбира се, не искаше да ме плаши. Но представи си с какви очаквания влязох в съвместно съжителство с бъдещият ми съпруг, че всичко ще се промени … към по- лошо.


Или:


‘Щастливият брак изисква усилия и работа!’


Това ми е любимото заплашително изречение. Сякаш връзките с мъжете ни изискват пълен работен ден и ежедневно впрягане в работа, за да ги запазим.


Неслучайно толкова много хора се отказват въобще от мечтите си за щастлив брак. Напълно естествено е, ако това изисква почасов норматив, редом с други работни и семейни отговорности, които всички ние имаме (работа, грижи за деца, възрастни родители, дом, приятели и т.н.).


Как ли пък не!!!!!


Това беше моята реакция, когато четях статиите на ‘експерти’, които съветваха да отделя време за връзката си.


Негодувание се надигаше в уплашената ми душа още повече, когато виждах, че мъжът ми съвсем не показва същият ентусиазъм относно инвестиране на време във връзката ни. Той имаше други приоритети: работа, новините, правене на нищо … такива важни неща.


Въпреки че чуваме навсякъде, че бракът е трудна работа – това не е моят опит. Моят брак изглеждаше така преди да науча уменията (Шестте Умения за Интимност), с които мога да получа онова, което искам в брака си. Днес ще ти покажа как аз, само с няколко малки промени, превърнах брака си в място, където мога да си отдъхна, да чуя, че съм красива и прекрасна, и да получа целувки и специално отношение.


Никой не ни учи на тези умения в училище, а и повечето от нас нямат добър пример около себе си за това как да имаме щастлив брак. Това, комбинирано със съветите на ‘семейни експерти’ и добронамерени родители и приятели, води до статистиката, че над 50% от двойките се разделят или развеждат.


Което е напълно ненужно. Или както моят ментор Лора Дойл казва: ‘Разводът е като болка в зъб, напълно възможно да бъде избегнат от жена с точните умения и навици. ‘


И така, как да направим връзките си по-щастливи и по-лесни? Как да върнем онези чувства на вълнение при мисълта за половинките си? И възможно ли е това, без да се налага да “работим” върху връзките си и да се пазарим с мъжете си ?


Да! Възможно е!


Ето, в три стъпки, как би могла да направиш връзката си по-щастлива:


Първо: Спомни си коя си!

Ти самата си ключ към възстановяване на “боя” с възглавници, късните нощни разходки, истинския смях, танците и забавата. Може да не изглежда така в момента, но това е само защото си забравила коя си. С всички отговорности на живота като работа, ипотеки, деца и домакинство, се случва да забравим кои сме. Затова искам да представя теб отново на теб.


Ти си Богинята на Щастието и Забавата. Това си ти, онази, в която той някога се влюби. Това си ти - обичаща да се забавлява, да флиртува и да се усмихва.


И аз бях забравила тези свои умения. Бях по-скоро като ”Богинята на Уикипедия”, която знаеше всичко. Оказа се, че това не е никак привлекателно.


Веднага щом си спомних, че обичам да се забавлявам, съпругът ми се радваше да ме направи щастлива и правеше все повече, защото видя, че е възможно.


Една жена ми разказа как, когато започнала да се усмихва на съпруга си, той също започнал да и се усмихва. След това се опитал да я разсмее и тя започнала да се смее на шегите му. Като резултат от това, те смеят много повече когато са заедно.


Не е ли това част от интимния свят на влюбените - да се смеят и да бъдат безгрижни заедно?


Може би си мислиш - "Но аз съм нещастна, защото съпругът ми създава проблемите."


Напълно разбирам. И аз се чувствах така. Но се оказа, че съпругът ми не е отговорен за моето щастие. Това е моя работа! И когато се фокусирам върху тази важна работа, връзката ми се подобрява.


Същото важи и за теб. Когато се фокусираш върху това да се направиш щастлива, той има шанс да допринесе.


Ако се смееш на шегите му, той ще прави повече шеги, защото обича да те гледа да се смееш.


Второ: Промени фокуса си!


Ако си като мен, в момента сигурно забелязваш по-често онези неща, които не харесваш във връзката си. Аз забелязвах основно онова, което не беше така, както исках да бъде. Забелязвах, че не ми носи цветя, но не обръщах внимание на това, че идва да ми даде целувка като се прибере от работа вечер.


Тоест, исках да е по-романтичен, но не забелязвах романтичните неща, които правеше защото се бях фокусирала върху онова, което не правеше.


Когато мислите и усилията ни са фокусирани върху онова, което нямаме, е нормално да ни кара да се чувстваме негативни относно връзката си. И ще донесе повече от нещата, които не искаме, защото, както знаем - онова, върху което се фокусираме, се увеличава.

Ако си мислиш: 'Но аз наистина няма за какво да му благодаря, той не прави нищо!' -

добре дошла в клуба! И аз така си мислех в трудните дни на връзката ми.


Когато още не знаех за силата, която имам, за да променя връзката си, аз разчитах на критика, пазарене или скандали и ми беше трудно да видя нещо, с което той допринасяше за добрите ни отношения. Така че трябваше да започна отдалече!


Когато се прибере вечер вкъщи, съм благодарна, че не съм сама.

Когато видя как играе с децата, съм благодарна, че имам минутка спокойствие.

Когато си вдигне чинията от масата, съм благодарна, че не трябва да го правя аз.


Няма да забравя сконфузения му поглед, когато първоначално започнах да му благодаря за тези неща. Дори заставаше малко нащрек, защото моите благодарности към него бяха нещо нетипично. Аз приемах всички тези неща за даденост, без да осъзнавам, че не бяха даденост, че той може във всеки един момент да спре да ги прави.


Когато взех решението да се се фокусирам върху малките благодати на връзката ми и да ги споделям с мъжа ми, вълшебни неща започнаха да се случват! Не само, че започнах да се чувствам по-позитивна, но и той започна да допринася с повече. Например - да чисти цялата кухня след вечеря или да помага с децата сутрин, за да намали моите ангажименти.


Трето: Разбери какво искаш!

Аз много добре знаех какво не искам, но често ми беше трудно до уточня какво искам.

Трудно е да сме щастливи, ако не знаем какво искаме или какво би ни направило щастливи, нали така?


Да разберем какво искаме изисква малко усилия, особено ако сме свикнали да се оплакваме от онова, което не искаме.


Как това, че знаеш какво искаш, ще направи връзката ти по-щастлива?


Твоите желания са пътеводител за мъжа ти - за това как той би могъл да допринесе за твоето щастие. Когато знае какво би те направило щастлива, той има възможността да влезе в ролята на твой герой. Вследствие на което, ти пък се чувстваш ценена и обичана. (особено ако цениш усилията му и му го споделиш - говорихме вече по-горе).


Може би си мислиш, че твоят мъж не се интересува от това, какво искаш, защото ти си му казвала много пъти какво искаш, но това не е довело до резултат.


Разбирам те! Болезнено е да не те чуват, и аз съм се чувствала така.


Когато моят мъж си правеше оглушки за моите желания, аз си мислех, че е мързелив и много егоистичен. Че единственото, от което се интересува, е той самият и моето щастие не му беше приоритет.


Аз бях забравила, че мъжът ми иска да ме направи щастлива, точно толкова, колкото аз исках да получа от него специално внимание и отношение.


Моят ментор Лаура Дойл е направила анкета с десетки мъже, колко важно е жените им да са щастливи. Ето някои от отговорите, които тя получава.


'Много е важно!', 'От съществено значение е!'


Моят мъж толкова ли е различен?


Припомних си, че той всъщност желае да допринесе за щастието ми. Ако знам какво искам, аз му давам зелена светлина да действа - тогава всичко започва да изглежда различно!

Започнах да виждам, че вдига чиниите от масата след хранене и дори,че забърсва масата (Да!), защото бях споделила, че искам чиста кухня.


Или да се прибира вечер, носейки пакет от любимото ми кафе, защото знае, че искам да пия хубаво кафе сутрин.


Има ли по-прекрасен начин да направиш връзката си щастлива от това, да получиш онова, което искаш от твоят герой?


Oще във блога:


И НЕ ЗАБРАВЯЙ ДА СЕ ВКЛЮЧИШ В МОЯТА БЕЗПЛАТНА FACEBOOK ГРУПА!

Ако искаш да научиш повече за това как да възстановиш уважението в семейството си и да се присъединиш към мен и много други жени, които се интересуват от това да имат сплотени и невероятни връзки с мъжете си, не забравяй да кликнеш тук, където е моята безплатна скрита Facebook група Обожаваната Жена.


2563 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page