top of page
Търсене

Как да уважаваш мъжа си: Добри съвети за щастлив брак

Актуализирано: 12.12.2023 г.


Преди да се омъжа бях чувала много добри съвети за щастлив брак, като например че трябва да има уважение в семейството. Тоест, знаех, че трябва да уважавам мъжа ми, но не се бях замисляла много над въпроса какво точно значи да го уважавам.


Например, знаех, че не трябва да го обиждам, да не съм груба и да не го унижавам, особено пред външни хора. Щом се държа учтиво, значи го уважавам. Колко малко съм знаела за уважението тогава!


Имах самочувствието на добре образована жена, готова да бъде и добра съпруга.

Известно време след като бяхме започнали да живеем заедно, аз започнах да виждам неща у него, които не ми се сториха достойни за уважение.


Това, което аз видях, беше в разрез с моите разбирания за това как трябва един мъж да си прекарва времето, какви би следвало да са интересите му и как трябва да се държи с жена си.


И се чудех как да приложа “Да го почитам и уважавам”’ в ситуациите, в които виждах поведение, което не ми се струваше достойно за уважение.


А когато той не ме уважава, трябва ли аз слепешката да го уважавам?


Трябва ли да си затварям очите за всичките му кусури?


И тогава не смятах, че това е необходимо. И се чувствах напълно оправдана да го критикувам, коригирам, прекъсвам и игнорирам, когато смятах, че нещата, които казва, са неточни или глупави.


Обаче .. нещо не ми се струваше правилно в този момент . Колкото и задоволително да беше на момента “да го сложа на мястото му”, това задоволство беше краткотрайно явление.


Като начало забелязах, че не се чувствах достойна след моментите, в които го “поставях на мястото му”.


А с всяка моя критика или корекция, той ставаше все по-студен, пасивен и незаинтересован.


И така, малко по малко, интимността изчезна между нас. А с нея и веселите, нежни и романтични моменти.


Аз бях рекордьор в липсата на уважение.


А както вече говорихме в “Как да му покажа, че го обичам?”, уважението е в основата на това той да се чувства обичан.


Сега като знам това, не се учудвам, че той така се беше отдръпнал, въпреки че тогава го отдавах на неговата “детинщина”.


Тогава взех решение да се държа уважително, най-вече от собствени егоистични подбуди - исках да запазя достойнството си, независимо как се държи той.


Не само, че достойнството ми се възвърна, но и увереността. Прекрасният страничен ефект беше, че любовта и романтиката се върнаха отново при нас.


Ако искаш той отново да се усмихва като те види и да върнеш горещите душове сутрин и нощните разходки по булеварда, ето ти моите топ четири предложения за това, как да покажеш, че имаш високо мнение за него.


Сложи си тиксо на устата

Когато ти се иска да говориш вместо него, например, когато някой го пита за адреса му, вместо това - сложи си тиксо на устата.


Когато имаш желанието да поръчаш от негово име на келнера, пак си сложи тиксо.


Когато го видиш да слага маратонките в пералнята машина с бельото и ризите си, сложи си тиксо, двойно, тройно. Ако трябва, си сложи и тиксо на очите, за да не виждаш.Остави го да вземе решенията за себе си

Дали е здравето му или бизнесът му, или взаимоотношенията с родителите му, неговите решения и постъпки са в неговият “бележник”.


Аз имах самочувствието, че съм доста по-компетентна от него по всички въпроси: от това как да възпитаваме децата и какво е здравословно да ядем, до това как да върти бизнес, как да се облича, кои приятели са точните за него и така нататък.


Аз бях постоянен елемент в делата на мъжа ми. Знаех всичко и не си спестявах мнението по никой въпрос.


Научих по трудния начин, че това не е привлекателно, когато мъжът ми започна да прави всичко възможно да ме избягва и спря да споделя с мен.


Недей да спориш с него

Аз редовно се противопоставях на мнението на мъжа ми, понякога защото бях сигурна, че съм права, а понякога дори и просто така,”за спорта”.


От всичките пъти, в които съм спечелила спора, не си спомням веднъж да съм се чувствала по-обичана или по-желана от него. Случваше се точно обратното.


Всякаква нежност изчезваше между нас когато “мис уикепедия” се появяваше.


И не твърдя, че трябва да се съгласяваш с всички негови мнения, твърдения или поведения. Съвсем Не!


Това, което те каня да направиш е просто да го изслушваш, без да се съгласяваш или да отричаш онова, което казва. Просто да слушаш.


Когато спрях да искам да съм права, започнах да виждам, че неговите думи имат резон. Той подхожда към нещата по-друг начин, който не беше очевиден за мен. Неговата преценка също беше валидна.


Като се замисля, виждам колко враждебност ми донесе това, че живеех, за да му покажа колко не е прав. Щастлива съм сега, че си спестявам тази враждебност с едно просто ‘Разбирам те!’


Не го критикувай

Критиката ми беше в кръвта, сякаш съм била закърмена с критика. Това беше моят стил на комуникация с мъжа ми.


"Ти никога не се интересуваш от мен!"

"Ти не се интересуваш от нищо!"

"Държиш се лошо с децата!"

"Добре, как можа да направиш това?" "Хъркаш!"


Винаги, когато не харесвах нещо в него, имах готова критика, за да му го покажа. Това според мен беше начинът той да се промени.


Бях пропуснала един много важен елемент от човешката психология: хората не се променят, защото някои ги критикува. Напротив! Те обикновено се запъват като магаре на мост без да направят дългосрочни промени.


Това включва и критики, които се представени като загриженост или добронамереност - “‘Ще имаш възможност за толкова по-добра работа ако си завършиш бакалавърската степен” Това всъщност е двойна критика - че не си е завършил образованието и че сегашната му работа не е достатъчно добра.


Уважението е като кислород за един мъж - без него, той започва да се задушава.


Когато му дадеш кислород, той се чувства жив и енергичен. А с това и вдъхновен да задели внимание и време и внимание и на твоите желания.


И НЕ ЗАБРАВЯЙ ДА СЕ ВКЛЮЧИШ В МОЯТА БЕЗПЛАТНА FACEBOOK ГРУПА!

Ако искаш да научиш повече за това как да възстановиш уважението в семейството си и да се присъединиш към мен и много други жени, които се интересуват от това да имат сплотени и невероятни връзки с мъжете си, не забравяй да кликнеш тук, където е моята безплатна скрита Facebook група Обожаваната Жена.


4526 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentarios


Post: Blog2 Post
bottom of page