top of page
Търсене

Лекарството срещу критичния мъж

Актуализирано: 8.01.2021 г.Ако ти е писнало да се защитаваш от критики и обиди от страна на мъжа ти, добре дошла в клуба!

В “тъмните” дни на моята връзка, това беше норма в дома ни. Всяко мое действие можеше да предизвика лавина от ругатни и обиди, обикновено насочени към мен. Често се чувствах като боксова круша, на която той си изкарваше напрежението от деня. Със сигурност не се чувствах като жена, която е обичана и ценена.

Негодувание и ярост се надигаха отвътре, защото нищо не помагаше той да промени отношението си към мен. Точно обратното - колкото повече се опитвах да се противопоставя на това отношение с обяснения и протести, толко повече критики и обиди получавах. Истински порочен кръг.

Върхът на сладоледа беше, когато една вечер споменах, че съм уморена от работния ден, а вместо разбиране, получих следното: 'Хайде, не си се преработила!' Ау! В този момент почти се предадох, защото бях убедена, че съм се омъжила за безчувствено говедо.

И ако ти си като мен, сигурно единственото нещо, което ти носи облекчение е да му го върнеш , като му кажеш и ти 'нещата в очите'. Чувството за справедливост не ме оставяше да не му отвърна в стил “Каквото повикало, такова се обадило”. И наистина, за момента ми олекваше, защото чувствах, че справедливостта беше установена наново. Но в същото време, част от мен се бореше с онова неудобно чувство, което усещам винаги, когато съм се показала в светлина, която е под моето ниво. Нищо не се промени до момента, в който започнах да правя тези три неща, които описвам по-долу. Едва тогава се случи да чувам извинения от негова страна, когато нещо критично се изплъзнеше от устата му. И тогава започнах да се чувствам като обичана и ценена жена.


Ето какво работи, за да получиш отношението, което искаш:


1. Спри да се въвличаш в спорове с него.

Колкото и съблазнително да е да спориш за тривиални неща, като коя череша е по-вкусна или къде да отидете на почивка това лято, не ти върши работа, за да се чувстваш обичана и ценена. Спори с него ако искаш да те третира като равностоен опонент в бокс мач, с което обаче губиш същността си на жена. Мъжете нямат нужда да ценят и обичат опонентите си.

Следващия път, когато усетиш, че си въвлечена в спор, пробвай да се спреш и да прекратиш участието си, като отчетеш това, което казва с едно леко : 'Хм, разбирам!'. И бъди готова да смениш темата с нещо по-интересно и весело.


2. Недей да отвръщаш на удара с удар

Облекчението от това да бълваш критики и обиди в стил, подобен на неговия, е краткотрайно явление. След него остава огорчението от това, че си паднала до същото ниво. А когато” почетеш” критиките и обидите с мълчание, оставяш вакуум, който той има възможност да запълни с неговите разсъждения и прозрения относно поведението си. Какво по-мощно средство от това, за да подтикне израстване у него.

Обаче така ли трябва да оставиш неотбелязани и ненаказани обиди и критики? Не. Когато те обиди или нарани, по-ефикасно е да му покажеш това по начина, който описвам по-долу.


3. Покажи му, че те е наранил

Аз настоятелно се опитвах да обясня как някои негови думи или поведение ме карат да се чувствам. И нали това е едно от нещата, които повечето, така наречени експерти по интимните отношения, препоръчват - да си споделяме чувствата. За съжаление, това не ми донесе нищо друго освен повече гняв и обиди.


По-ефективият начин не включва обяснения. И това не значи, че искам от теб да маскираш или криеш болката си. Това, което използвам тези дни и което работи безотказно, е да кажа просто 'Ау!' - и да изляза от стаята. Без обяснения, без разяснения! Така пак оставям пространство за рефлектиране, а и достойнството ми остава непокътнато.


Поздравления, че все още четеш. Наясно съм, че това, което ти предлагам, звучи контраинтуитивно. Но какво би ти коствало да опиташ?


Когато пробваш, остави коментар отдолу!


 

И НЕ ЗАБРАВЯЙ ДА СЕ ВКЛЮЧИШ В МОЯТА БЕЗПЛАТНА FACEBOOK ГРУПА.

Ако искаш да се присъединиш към мен и много други жени, които се интересуват от това да имат сплотени невероятни връзки с мъжете си, не забравяй да кликнеш тук, за да се присъединиш към моята безплатна скрита Facebook група Обожаваната Жена.

 

996 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Σχόλια


Post: Blog2 Post
bottom of page