top of page
Търсене

Как да се извиним, за да има ефект
Или защо извиненията ти може би нямат ефектът, който би искала?


Като простосмъртна жена, която прави грешки често, на мен ми се налага да се извинявам почти ежедневно.


Дали е защото без да искам съм прекъснала мъжа ми докато говори или защото съм била рязка и намусена от недоспиване, да се извиня е един от най-мощните начини да възвърна загубената интимност и да стана по-привлекателна за мъжа ми.


Извинението има два мощни ефекта. Първо, дава на мъжа ми яснотата, че разбирам, че не съм била най-добрата версия на себе си и че съм готова да поема отговорност за действията си. Това само по себе си е невероятно привлекателно.


Вторият мощен ефект е, че има способността да върне изгубеното ми достойнство.


Ако си като мен, сигурно ти е познато чувството на съжаление и срам от себе си, когато си направила или казала нещо, което е в разрез с визията ти за това каква искаш да бъдеш като жена. Поемането на лична отговорност за факта, че за момент съм паднала под нивото си, има способността мигновено да ме изкара от дупката на съжалението и срама. Така си напомням за силата ми, която се крие в избора да се държа достойно.


Това е първата стъпка обратно по пътя към спокойствие и увереност. А спокойствието и увереността са също привлекателни качества.


Понякога може да се окаже, че не е лесно да се извиним. Не е лесно да признаем, че сме паднали под собствените си стандарти.Ако и ти си се чудила:


Дали да се извиня за това, че гневен дявол се всели в мен, когато видях мръсните чинии в мивката вместо в миялната, за 25 път тази седмица?


Не си единствената.


Аз за себе си прекратих такъв род дилеми с решението да остана вярна на своите собствени стандарти.


Един от тях е, че искам да съм жена с достойнство, която поема отговорност за действията си. С това дилемите отпадат и единственият ход на действие след като дяволът ме е напуснал, е да се извиня. Колкото по-скоро, толкова по-добре за мен и достойнството ми, а и за връзката ми.


Когато сме направили смелата стъпка да се извиним, но извиненията не носят ефектът, който искаме, може да стане демотивиращо да искаме въобще повече да се извиняваме. Логично е да започнем да си мислим, че е безсмислено да се извиняваме.

За щастие това не е така. По моя опит, извинението безотказно подобрява взаимоотношенията, стига да е формулирано правилно. След малко ще говорим за това как да формулираме едно извинение така, че да има лечебният ефект, който целим.


Но нека преди това да разгледаме няколко формулировки, с които НЕ бихме се превърнали в уверени, привлекателни жени с достойнство.


1. 'Съжалявам ако съм те обидила'


Това беше моят любим начин да не поема отговорност за действията си.

'Съжалявам' изразява единствено моята 'жалба', че съм направила грешка, моите чувства. Тоест, напълно изключва това как той се чувства в следствие на моето поведение спрямо него. Когато поемаме отговорност за действията си, ние трябва да поемаме отговорност най-вече за това, което нашите действия причиняват на другите около нас.


По нататък, това 'ако' след думата 'съжалявам' ме издаваше напълно. Не само, че отказвах да съм отговорна за моите действия, ами и отгоре на всичко, с думата 'ако' изразявах съмнение, че въобще съм го обидила с нещо. Че май на него му се привижда или причува.


Неслучайно това предизвикваше ярост в мъжът ми.


Не го препоръчвам!


2. 'Съжалявам, но … '


“Съжалявам, че се развиках, но колко пъти ти казах да не оставяш чинии в мивката.”

“Съжалявам, че те нарекох глупак, но постъпката ти не беше много премислена. “


Този начин на извинение е една идея по-приемлив от първия, но пак липсва елементът, който ни прави привлекателни, а именно - поемането на отговорност.


Когато му посочиш защо си е заслужил твоето лошо отношение, ти прехвърляш отговорността за твоето поведение върху него.


Казваш му: 'Аз се държа така, защото ти ме предизвикваш'.


Това е обвинение, а не извинение.


Когато обвиняваме, влизаме в ролята на жертви, което определено не е секси.

3. 'Извинявай'


“Вълшебната” думичка 'Извинявай!' наистина е по-приемлив вариант от предишните две, но пак не е достатъчно истинска, за да върне достойнството.


Думата “извинявай” изразява нашето желание да се 'из-виним' или да 'изкупим вината си' т.е.носи в себе си някакво признание за вина.


Ето защо 'Извинявай' превъзхожда “Съжалявам”.


Когато се изказвам така обобщаващо, без да уточня за какво точно се извинявам, звучи сякаш се опитвам да избягам от случая ,да го завърша, да подмина 'вината' си. Да минимизирам вината си е човешко и в същото време, когато искам извинението ми да е ефективно пред любимия мъж, има по-добър начин.


4. Как да се извиним правилно?

Да изкажем с думи онова, за което дължим извинение, е акт на уязвимост. И точно това е, което прави извинението ни мощно средство за възстановяване на интимността.


Аз предпочитам следният начин да се извиня, когато не съм се държала, така както бих искала.


Този начин гарантира, че ще демонстрирам поемането на отговорност за това как действията ми са наранили мъжа ми.


Този начин също моментално връща достойнството ми.


'Извинявай, че се държах неуважително когато .... те прекъснах.'

'Извинявай, че се държах неуважително когато .... отговорих на келнера от твое име.'

'Извинявай, че се държах неуважително когато .... когато ти казах как е най-добре да заредиш миялната машина.'

'Извинявай, че се държах неуважително когато .... когато те нарекох идиот.'


На мен ми отне малко време докато мине неудобството, което чувствах, когато се извинявах по този начин. Но си заслужава! Това е моето тайно оръжие да прекратя студена война в дома ми и да върна интимността, спокойствието и игривостта във връзката ми.


И НЕ ЗАБРАВЯЙ ДА СЕ ВКЛЮЧИШ В МОЯТА БЕЗПЛАТНА FACEBOOK ГРУПА!

Ако искаш да научиш повече за това как да възстановиш уважението в семейството си и да се присъединиш към мен и много други жени, които се интересуват от това да имат сплотени и невероятни връзки с мъжете си, не забравяй да кликнеш тук, където е моята безплатна скрита Facebook група Обожаваната Жена.

797 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Kommentare


Post: Blog2 Post
bottom of page