top of page
Търсене

6 Ефективни начина за спасяване на брак след изневяра

Актуализирано: 12.12.2023 г.Или как да възвърнеш спокойствието и достойнството си в 6 стъпки!


Шокиращо е да разбереш, че има друга жена в живота на мъжа ти.


Семейството за много от нас е основата на целия ни живот и когато тази основа е разклатена, ние се чувстваме фундаментално застрашени. Много от нещата, които сме приемали за даденост са под въпрос.


Разочарованието и чувството за са неописуеми. И се питаш:


“Има ли въобще надежда да спася брака си след изневяра?”


Разбира се, че има. Виждала съм това да се случва прекалено много пъти, за да се съмнявам, че е възможно. Знам, че е възможно и за теб, въпреки, че може би не изглежда така в момента.


Колкото и да е трудно да погледне напред в момента, има много неща, които можеш да направиш, за да се възстановиш от емоционалното изтощение и да създадеш по-сплотена и по-енергична връзка.


Ето какво можеш да направиш, в шест кратки стъпки, за да върнеш ценното си достойнство и да се почувстваш спокойна и уверена отново -


Стъпка 1: Как да спре да те боли след изневяра?

Излей чувствата си, но не върху него!


Знам, че в момента най-много ти се иска той да знае колко много те боли от това, което е сторил. Сигурно ти се иска да му кажеш право в очите точно какво мислиш за действията му. Да го попиташ дали не си е загубил ума и да му обясниш колко ще съжалява един ден.


Сигурно си мислиш: ‘Но той заслужава да чуе тези думи! Той е този, който лъже и изневерява!’


Разбирам те и не го защитавам. Тук става въпрос за теб и това как най-бързо и ефективно да излекуваш болката.


Не оставяй гневът ти да надделее.


Не ти казвам да игнорираш ситуацията или да подтиснеш чувствата си. Напратив! Това, което те каня да направиш е точно обратното.


Намери си подкрепяща армия от приятелки, приятели, братя и сестри, братовчеди, родители. Всичи, с които се чувстваш комфортно и са готови да те изслушат.


Не се тревожи, че ще ги натовариш. Дай им възможност да са до теб в този момент и говори, докато ти олекне. Човешките същества имат нужда от грижа и топли взаимоотношения с други човешки същества, за да се възстановят успешно след тежък период. Направи го!


Ако не излееш чувствата някъде, те сами ще се излеят неконтролируемо в даден момент. Достатъчно пъти съм се отдавала на гневни изблици към мъжа ми, за да знам, от лош опит, колко безрезултатен е този подход.


Не само, че не носи резултат, а също разчупва достойнството ми и затвърдява мнението му, че съм емоционално нестабилна. Дни след такива инциденти обикновенно самочувствието ми е понижено и се чувствам вътрешно изтощена. Това само засилва болката ми!


Когато обаче успея да се въздържа и да не му покажа най-лошото от себе си, се чувствам като че ли имам някаква Супер сила. Да! Тогава достойнството ми се увеличава, а с това и самочувствието и привлекателността ми, а болката намалява.


Стъпка 2: Как да спреш агонията и емоционалното изтощение?

Реши какво искаш!


Най-разкъсващите въпроси за жена в тази ситуация са: дали да остана или да си тръгна? Има ли смисъл да се боря? Или всичко е загубено?


Един ден се сещаш за всички хубави моменти, които сте имали заедно и си убедена, че искаш да запазиш брака си. Десет минути по късно се чувстваш унизена от ситуацията и се съмняваш, че някога ще можеш да му простиш. Започваш да си мислиш, че е по-добре всичко да приключи колкото се може по-бързо.


Ако дори с частица надделява желанието ти да спасиш връзката си, имаш моето възхищение! Това ми говори, че си куражлийка и че отдадеността към връзката ти е възхитителна. Адмирации!


И в същото време, имаш моето позволение да се чувстваш раздвоена и объркана от непостоянството си относно желанието да запазиш брака си. Аз съм се чувствала предадена и това разтърси целият ми живот. Всичко, в което вярвах и ми беше скъпо, стоеше под въпрос. Това ми създаде много несигурност. И раздвоение.


Нормално е да се чувстваш така!


И в същото време, все едно си ‘седнала на оградата’ на къщата си и да се чудиш: “Вън или вътре?” И сигурно не е нужно аз да ти казвам, че това не е най-удобното място за сядане, защото след време всичко ще те заболи!


За да слезеш от там, трябва да вземеш решение дали има нещо, за което си заслужава да искаш тази връзка. Когато веднъж решиш, че искаш, агонията от раздвоението ще спре.


Не казвам, че всички моменти на несигурност ще изчезнат и всичко ще започне да върви по мед и масло. От опит знам, че дори когато твърдо решиш, че искаш брака си, съмненията и негативните емоции ще те спохождат от време на време. И това е нормално.


Преимуществото на това да си наясно дали искаш брака си или не е, че с това решение задаваш посоката, в която искаш нещата да се развият. А с това и действията си. Когато и действията ти са точните, успехът ти е гарантиран.


Стъпка 3: Намери си точната подкрепа!

Когато споделяш с приятели и роднини за кризата в брака си е много вероятно да чуеш съвети, които може да не са в твой интерес. В желанието си да те подкрепят, да ти спестят унижение или болка, те могат да те посъветват да си намериш адвокат, за да предпазиш себе си и децата и да запазиш имуществото си.


Ако се замислиш, разводът е възможно най-лошият изход от тази ситуация. Всички губят от един развод: двойката, децата и всички техни близки, които го изживяват с тях. Няма печеливши. И това прави цената на един развод много висока.


А и ти сигурно си мислиш за търсене на адвокати, делба на имуществото и издръжка за децата, но това не е, което всъщност искаш. Това, което искаш е да запазиш брака си и семейството си цяло.


Разбирам те! И не, не си си изгубила акъла, както може би си мислиш. Не е лудост да искаш да спасиш брака си, дори когато нещо толкова съществено като изневяра е застанало помежду ви.


Когато вземеш решението, че искаш брака си (ако това е, което си заключила в Стъпка 2), тогава е настъпил моментът да намериш подкрепа в лицето на хора, които ще застанат за теб и брака ти. Хора, които ще те покрепят в това да постигнеш визията, която имаш за връзката си.


В този момент, аз бих била особено предпазлива да взимам съвети от приятели, познати или експерти, които са разведени или нямат връзката, която искаш за себе си. Това е като следваш съвети за това как да отслабнем, например, от човек с наднормено тегло. Фактът, че той не е успял да получи резултат от собствените си съвети, би следвало да ти подскаже, че те може би не са особено ефективни.


Бъди особено внимателна с ограничаваши съвети като: ‘Той трябва да прекрати аферата си първо, преди да можете да ‘работите върху връзката си’’ - често даван съвет от така наречените семейни терапевти.


Няма да си първата жена, която е привлекла мъжа си обратно, без да се е налагало той първо да прекратява аферата си.


При жени, които практикуват Шестте умения за интимност, не се налага да поставят този ултиматум, защото тяхната натурнала привлекателност се възвръща в момента, в който те възстановят уважението, отпуснат неподходящия контрол и се превърнат в богини на радостта и забавата. Така стават отново неустоими и аферата вече не изглежда като нещо необходимо.Напълно възможно е да промениш нещата разчитайки само на себе си, без той съзнателно да участва в това. Да, това се е случвало и е възможно!


Съпругът на Стела се беше изнесъл в гаража и беше възобновил връзката си със старо гадже от ученическите години. Всяка вечер Стела го чуваше как говори по телефона с нея до късно през нощта, а през уикендите го нямаше въобще, защото вероятно беше при нея.


Вместо да се превърне в “света мъченица” или нестабилна и объркана както бях аз, Стела реши да се заеме със себе си. Тя се отдаде на това да се преоткрие като разбере кои са онези неща, които я правят щастлива - нещо, което не беше правила откакто се беше омъжила. Тя се зае с хобитата си, със забавления с приятелки и отново се почувства щаствлива. С това и огорчението към него намаля, защото, както знаем е по-лесно да простим, когато сме щастливи.


Когато мъжът и забеляза щастието в очите и, той полюбопитства: ‘Защо си толкова щастлива?’ Тя отговори: “Това, което се случи между нас ме накара да осъзная, че животът е кратък и искам да изживея прекрасно всеки момент, който имам!”


Девет месеца по-късно мъжът й се премести отново в къщата и така започна втората част на тяхната любовна история. Аферата се беше появила, за да имат възможността да изградят нещо ново.


Виж и твоята криза по този начин: възможност не само да си върнеш онова, което ти принадлежи, но и да го направиш още по-прекрасно.Стъпка 4: Как да се отървем от другата жена?

Удуши я!


Говоря метафорично разбира се, но не се шегувам.


Отнеми кислорода й като спреш да мислиш за нея. Спомни си, че онова, върху което се фокусираме се увеличава. Заличи я от живота си като спреш да и даваш тази мислена енергия!


Тя може би в момента е част от живота на мъжа ти, но това не значи, че трябва да е също част от твоя живот. Колко й позволяваш завладее съзнанието и живота ти зависи напълно от теб.


Знам, че сигурно ти се иска да разбереш повече за нея. Сигурно се чудиш какво тя има, което ти нямаш и може би дори без да искаш, се намираш на фейсбук страницата и. Но това е като да ‘ходиш на пазар за болка‘, а цената, която плащаш е твоето спокойствие.


Имам добри новини за теб: тя не е за завиждане. Сигурно се питаш как знам?

Не я познавам, но нещо ми подсказва, че тя не е много добра в уменията по интимност. Ако беше добра в уменията за интимонст, не би се въвлякла с мъжът на друга жена.


Жена, която е направила уменията за интмост част от живота си е уверена жена. Тя знае, че има способността да привлече всеки необвързан мъж, който желае, и не и се налага да се задоволи с мястото на любовница. Когато първоначалната тръпка от новото избледнее, тя ще се намери в ситуация, в която ще трябва да поддържа връзката по някакъв начин. Без уменията за интимност, това ще се окаже трудно начинание.


И така, всеки път когато усетиш, че й завиждаш, защото в момента мъжът ти предпочита нея, не се отдавай на това чувство. Припомни си, че ти си поне една крачка напред, защото четеш това и знаеш за Шестте Умения За Интимност, с практикуването на които никоя любовница няма шанс. Или, както казва моят брачен ментор Лора Дойл: “Жена, която практикува Шестте Умения за Интимност, ‘бие’ любовницата всеки ден от седмицата и два пъти в неделя”.


В уъркшопът “Вдъхновената жена” изучаваме уменията за интимност в детайли. Жени, който са минали през уъркшопа не само, знаят как да действат, когато връзката им е криза. Те също знаят как да създадат онова, което желят във връзките си.


Стъпка 5: Как да си върнеш спокойствието?

Грижи се за себе си!


Заплахата от раздяла или когато е вече факт, е неописуемо стресова ситуация. Толкова много неща са поставени под въпрос - финансите, децата, неясното бъдеще. Много фактори са извън контрола ни и тази несигурност поражда страх.


Когато се фокусираме върху онова, което можем да контролираме, т.е. върху себе си, този страх започва да намалява. С всеки акт на грижа за себе си, ние ‘говорим’ с вътрешното си “Аз” по успокотелен начин и даваме знак на съзнанието си, че нещата се подреждат. Увереността ни в бъдещете се възвръща и започваме да действаме от позицията на уверен и спокоен човек.


Прави най-малко 3 неща за себе си дневно! С това ще дадеш шанс на тялото и емоциите ти да усетят обективно ситуацията, а ти ще изглеждаш и ще се чувстваш много по-спокойна и уверена.


Сигурно си мислиш - лесно е да се каже! Не мога да намеря време за 3 неща всекидневно за себе си, особенно сега, когато и него го няма и всички отговорности са изцяло за мен. Разбирам те!

Но помисли за момент, каква искаш да си? Спокойна и уверена? Или стресирана и несигурна?


Стъпка 6: Как да възвърнеш достойнството си?

Изчисти своята страна на улицата!

Това е метафора, която използвам често, за да поканя клиентките ми да погледнат към себе си и да поемат отговорност за собствените си действия. Когато има изневяра и той е този, който изневерява, е лесно да се вторачим в него. Неговото предателство спрямо нас и неговите недостатъци, които са довели до тази ситуация.


Той е онзи, които върши глупости, нали така?


Хмм, да и не. Неговите действия са негова отговорност, със сигурност, и ти нямаш вина за това. Но когато погледнем отблизо, по мой опит, във всяка връзка, в която има изневяра, намираме мъж, които е бил лишен от кислород (тоест уважение). Той е се е оказал уязвим и податлив на влиянието на друга жена, защото там е успял да получи жизнено необходимия му кислород. Не казвам, че е редно или че е правилно, но е човешко!


Ти най-вероятно имаш някаква идея за нещата, които може би са го тласнали в тази посока. Знанието как да уважаваш мъжа си може да ти помогне да откриеш нещата за “чистене” от твоята улица. Пробвай да се извиниш за тези неща без да имаш очакване как тези извинения ще бъдат приети.


И може би си казваш: ‘Как ли пък не, аз ще му се извинявам, когато той е този, който изневерява’.


Разбирам те! Дискомфортно е, защото изисква да прескочим егото си, което точно в такъв момент е най-наранено.


Но, ако искаш промяна във взаимоотношенията си, по-ефективно е ти да поведеш тази промяна, като дадеш пример и установиш култура на уважение във връзката си.

Решението да застанеш зад и да спасиш брака си след изневяра изисква кураж и не е за онези със слабо сърце. Обикновено включва дълбока интроспекция, постоянство и точната подкрепа. Когато някой, който е бил в твоята ситуация и е направил брака си бляскав, ти подаде ръка, да те поведе по пътя на смиреност и себеопознаване, тогава започваш да виждаш силата, която имаш. С тази сила не само може да привлечеш мъжа си обратно, но и да постигнеш всичко останало, което искаш.


 

И НЕ ЗАБРАВЯЙ ДА СЕ ВКЛЮЧИШ В МОЯТА БЕЗПЛАТНА FACEBOOK ГРУПА.

Ако искаш да се присъединиш към мен и много други жени, които се интересуват от това да имат сплотени невероятни връзки с мъжете си, не забравяй да кликнеш тук, за да се присъединиш към моята безплатна скрита Facebook група Обожаваната Жена.

 

2691 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page