top of page
Търсене

Той е често ядосан?



3 грешки, които жените правят, когато мъжът им е ядосан и какъв е начинът да ги избегнем


Едно от най-трудните неща за преодоляване в моята връзка беше да приема това, че мъжът ми понякога беше ядосан, без видима причина.


Ако си като мен, сигурно у теб се надига желанието ти да откриеш какво го ядосва и да решиш проблема, защото тогава няма да има караници и повишаване на тон.


Когато децата го отнасят е още по-нетърпимо. Те най-малко заслужават неговата ярост, нали така?


Клиентката ми Ваня толкова много се беше фокусирала да премахне всякаква възможност за ярост, че обикаляше къщата преди мъжът и да се прибере, за да затвори прозорци, врати и ‚приготви‘ всичко така, както той очакваше да бъде.


Аз пък конструктивно крещях обратно „Спри да крещиш!“ или „Защо крещиш сега пак?“, опитвайки се да спра крещенето с .. повече крещене.


Ти не заслужаваш да бъдеш нагрубявана, а заслужаваш да бъдеш обожавана.


Проблемът е, че повечето от нас не знаят как да реагират в такива ситуации без да усложнят нещата още повече. Аз не знаех.


Оказва се, че не съм сама. Болшинството от жените, в желанието си да помогнат, правят грешки, които само влошават нещата.


Ето и няколко от най-често срещаните грешки, които виждам жените да правят, когато мъжът им е ядосан.


Грешка 1: Опитваш се да му угодиш, за да не предизвикаш яда му


Може би и ти като Ваня, обикаляш къщата да затвориш всички врати, щори и прозорци, както той иска, за да си спестиш избухването му и да запазиш мира.


Може би стоиш до полунощ да подреждаш къщата, защото знаеш, че той ще се върне от командировка и има риск да се ядоса, че е разхвърляно.


Или караш децата да му благодарят за това, че им е купил сладолед, защото вчера е бил ядосан, че децата са неблагодарни.


Правиш всичко възможно, за да намалиш случаите, в които има риск той да избухне. Но забелязваш как избухванията не намаляват, а по-скоро има нови причини той да е ядосан. Все по-нелепи.


Странно, нали? Хм, не е толкова странно като погледнеш отблизо какво всъщност правиш, когато се опитваш да му угодиш – опитваш се да контролираш настроението му.


И понеже контролът и интимността не са съвместими, когато се опитваш да контролираш поведението, губиш интимността и неусетно му отнемаш кислорода.

Защото е неуважително да си опитваш да контролираш настроенията му – показва, че не вярваш, че той може да се владее и че знае как да се държи.


Освен това, този подход е изтощителен за теб. Представи си колко енергия би имала ако не трябваше да правиш всички тези неща, за да му угодиш?


Ето една алтернатива: Върни се към себе си като се попиташ:


Какво чувствам?


Какво искам в този момент?


Когато чуя мъжа ми да ругае цветущо други шофьори по пътя и така се е вторачил да ги ругае, че в процеса и на мен ми казва грубо да спра да се местя на седалката, защото му преча, ми се иска да му намекна, че е изнервен и трябва да се спре.


Мога, но не го правя! Защото искам да имам мир и спокойствие.


Какво чувствам? – Чувствам се стресирана от виковете.

Какво искам? – Искам да се отпусна и развеселя.


Когато аз се отпусна и съм спокойна, като в приказка, всички около мен също се отпускат, включително и мъжа ми. Обикновено няколко минути след това получавам извинение за виковете.


Пробвай да върнеш вниманието си върху себе си, ще се радвам да чуя как ти се е получило.


Грешка 2: Опитваш се да спреш яда му


Това беше моя основен подход – да доминирам върху мъжа ми като се опитвам да го надвикам, когато той се караше на децата. Ах, не само, че беше изтощително и ни вкарваше в студена война, но и създаваше повече от това, което се опитвах да предотвратя.Обикновено скандалът се разрастваше – създавайки много повече стрес за децата, всъщност.


Ето нещо друго, което би искала да пробваш: просто го изслушай, като може да добавиш „Разбирам те!“.


Може да ти звучи абсурдно да го оставиш да крещи на децата без причина, на мен ми звучеше абсурдно. Но има нещо терапевтично в това, когато си ядосан да имаш някой до теб, който е отворен да те изслуша.


Когато мъжът на клиентката ми Жени се върна от работа вечерта и както обикновено се вбеси от това, че къщата е разхвърляна и той не може да си събере мислите така, Жени не се хвърли в обяснения в желанието си да спре гнева му. Тя просто каза: „Хм, да! Разбирам те!“


Искреността накара мъжът и да се почувства разбран и той видимо се успокои.


Понякога всичко, което е нужно, е някой да ни разбере.


Сестра ми също се обади днес да се оплаче от това, че е изтощена от недоспиване, защото още кърми бебето си. Автоматично се опитах да и дам съвет как да си реши проблема, което само още повече я вбеси.


Но когато се овладях и казах: „Разбирам те! Много е трудно с малко бебе!“ тя си отдъхна и стана по-отворена да чуе съветите ми.


Каня те да пробваш да го изслушаш с „Аха! „ Да! „ Ахам!“ и „Разбирам те!“ и се чудя как на теб ще ти се получи.


Грешка 3: Отнемаш му кислорода


Аз си мислех, че мъжът ми е изнервен защото не се справя със задълженията си като баща и съпруг, не смогва с отговорностите и му е трудно като цяло да се справя с живота си.


Естествено го отдавах на начина, по който беше възпитан.


Оказа се, че истинската причина защо мъжът ми беше ядосан често беше това, че аз го лишавах от кислород – тоест държах се неуважително с него.


Когато му казвах, че начина да накара малката ни дъщеря да даде да и сложим капки в носа, не е като я насилва и заплашва, всъщност му казвах, че не знае какво прави. Тоест, че не е добър баща.


Когато се опитах да му кажа веднъж как да свърже кабелите на прожектора в къщата, за да гледаме филм, неговият отговор беше красноречив: „Не ми казвай какво да правя! Аз знам как да свържа кабелите и без твоята помощ“.


Отново, без да искам му бях дала знак, че не му вярвам, че не съм сигурна, че е компетентен и че се справя.


Оказа се, че мъжът ми си е свързвал сам кабелите и повече още преди да се срещне с мен и няма нужда от инструкции.


Има друг начин да изразиш становището си – като кажеш каква искаш.


Ако искаш да започнеш с филма, колкото се може по-скоро, защото искаш да си легнеш навреме, можеш да кажеш точно това: „Иска ми се да започнем колко се може по-скоро, за да мога да си легна рано!“.


Както каза една клиентка в груповата сесия днес: „Ох, колко съм щастлива, че мога да кажа просто “Искам!“.


Тя често казва „Искам да е топло в детската стая“, когато мъжът и е ядосан за това, че парното е отново е на висок степен. Мъжът и в момента сам затопля детската стая и я уведомява колко топло е там в момента, защото се чувства уважаван и иска да я направи щастлива.


Какво би искала за себе си или семейството си?


Как би било да промениш действията и думите си в такива ситуации?


 

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ ХИЛЯДИ ДРУГИ ЖЕНИ КАТО ТЕБ!


Ако искаш да научиш повече за това как да се почувстваш отново желана, ценена и обожавана от мъжа си, без да се налага да се молиш или изискваш, и дори и всичко между вас да изглежда безнадеждна в момента, присъедини се към нашето мило общество във Facebook Обожаваната Жена.

 


2189 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
Post: Blog2 Post
bottom of page