top of page
Търсене

Защо любовта към мъжа ми се превърна в неприязън?

Актуализирано: 10.12.2021 г.И как да се отървем от негативните чувства в 4 лесни стъпки!Срам ме е да си призная, но аз изпитвах ненавист и непоносимост към мъжа си в по-голямата част от времето на нашата връзка. Постепенно, след появата на децата ни, тези чувства започнаха да заместват любовта и привързаността ми.


От сродна душа и човекът, с когото най-много се смеех, той се превърна в най-големият дразнител в живота ми.


В тези тъмни години на връзката ни си мислех, че ядът и ненавистта ми бяха напълно обосновани, че няма друг начин. Как да не се ядосвам, когато тъкмо съм изчистила пода, а той минава с калните си обувки оттам, защото пак е забравил да се събуе.


Една клиентка също като мен чувстваше, че гневът и е обоснован: “Как да не го ненавиждам, когато ме лъже, а намирам отново съобщения от любовницата в телефона му, въпреки, че се кълнеше в децата ми, че е прекратил аферата?”


Много болезнено! И разбираемо събужда негативни чувства!


Когато се чувстам в правото си да тая негативни чувства към мъжа ми, е трудно да не му го покажа със студенина си или с вулкан от гняв и обиди.


Че защо да му го спестявам? За да му спестя неудобството? А той правеше ли усилия да ми спести неудобство и стрес?

В такова “очарователно” настроение бях през по-голяма част от времето.


Бях права и и това ми даваше увереността, с която му покажа, че поведението и действията му не ме удовлетворяваха.


И въпреки че получавах мимолетно задоволство от това, че съм си изляла душата или съм ‘дала да разбере какво ми е направил’, нищо не се промени.


Студенината, с която го наказвах ми донесе само самота, а гневът и обидите оставяха горчиво чувство в мен, с което не се чувствах привлекателна дори и за себе си.


Не ми вършеха работа тези начини да го превъзпитам, си мислех в моментите на проблясъци. Но тогава не знаех какво друго бих моглa да направя.


Сега, когато видя нещо, което ме гневи, правя нещо радикално различно, с което запазвам достойнството си и се чувствам доволна и горда от себе си.


Да се чувствам доволна и горда от себе си ми стана приоритет в последните години, по-важно дори от това да разобличавам недостатъците на други хора - което има горчив остатъчен вкус.


Ако и ти искаш да спреш гнева и да се чувстваш добре в кожата си, пробвай тези четири стъпки следващият път, когато усетиш бурята в сърцето си.


  1. Търси какво лежи под яда ти.

Дали става въпрос за кални обувки върху почистения под или за нещо по-съществено, като например това, че парите не стигат, а сметките се трупат, под яда понякога се крие или болка, или обида, или и двете накуп.


Вместо да седя в хватката на яда, сега избирам уязвимост - тоест да споделя какво чувствам, като едновременно с това запазя уважението си към него. Когато споделя чувствата си, без да си ровя носа в неговият “бележник” (тоест, без обвинения и обиди), комуникирам по начин, които ми дава възможност да се свържем. Без да го поставя в отбранителна позиция.


Вместо да изкажа яда си, когато се почувствам критикувана като чуя, например, че вечерята, която съм направила с последни сили след работа, не е вкусна, тези дни избирам по-висшия начин. На забележка от този сорт реагирам с възклицанието “Ау!” , последвано от излизане от стаята.


Не се впускам в критики и обвинения за това, колко е неблагодарен и как трябва да ме цени. Не се впускам и в заплахи от рода, че няма да готвя в следващите десет години.


Това би ме смъкнало на неговото ниво, а с това и атмосферата в къщата ни. Тези дни се стремя да повдигам атмосферата у дома като остана в приятно настроение, спестявайки си въвличането в словесни битки. По-здравословно е за всички нас.


И понеже знам, че мъжът ми не иска да ме нарани, обикновено получавам извинение от рода на: ‘Извинявай, не исках да те ‘Ау-на’’, последвано от прегръдка или целувка. Мирът в къщата е запазен, аз съм щастлива и интимността е съхранена. Всичко, което искам!


2. Бъди наясно какво точно искаш.

Когато не получавах онова, от което имах нужда и исках, бях разочарована от мъжа си, защото си мислех, че не полага достатъчно усилия да ме направи щастлива. И разбира се, фучах и се гневях.


Прощавам си! Не съм знаела, че начинът, по-който комуникирах с него, не беше продуктивен.


Онова, което исках, обикновено беше изразено под формата на оплакване, защото не знаех как да изразявам желанията си по начин, който вдъхновява.


‘Стените са мръсни и банята е стара, не ми харесват тези изхабени хавлии!’ - е типично за онази Мила, която не беше запозната с факта, че оплакванията са безрезултатни. Сега казвам, че искам да имам чисти стени и нови хавлии.


Може да не получа всичко накуп на момента, но желанията ми му дават информацията, която му е нужна да ме направи щастлива … когато той реши. Искам да е така, защото когато го принудя да направи нещо се лишавам от удоволствието да знам, че го е направил по собствено желание, защото иска да ми достави наслада.


Коуч Деби разказа как се отпуснала на дивана след уморителен ден и се отнесла в мисли за това колко е изтощена след цял ден чистене. Вместо да се остави на инерцията да я поведе в познатото и състояние на мъченица, тя се замисли какво иска и осъзна, че всъщност би искала масаж на краката.


Когато сподели желанието си с мъжа си, той първоначално не реагира, сякаш нищо не е чул и продължил да гледа телевизия. Отнесена в предаването и почти забравила за болката в краката си, тя не забелязала как той седнал на табуретка до краката и, и … познай? Да, Деби получи бленувания масаж на краката!


Изненада!


Ти може би си мислиш: ‘Моят мъж никога не би ми направил масаж на краката!’


И аз си мислех така, но грешах. Ти също може да си изненадана, когато започнеш да експериментираш с това да изразяваш желанията си по начин, който вдъхновява.

3. Дай си онова, от което имаш нужда.

Ако и твоята връзка е нещо като моята, сигурно си забелязала, че разправиите се въртят около няколко познати теми. При нас стандартната раправия беше, че той е егоист, мисли само за себе си и аз не получавам онова, което искам. “Ти никога не мислиш за мен!”, беше стартът на всеки скандал, защото той, например, е седнал да чете вестник.


Нелогично изглежда, нали? Изглежда, но не беше.


Всъщност беше абсолютно логично, когато съм станала в 6 сутринта в събота, да изчистя къщата и да направя обяд за гостите, които очакваме на обяд. Към 10 часа вече съм готова бомба със закъснител. И когато видя как някой в обкръжението ми, който и да е, да се събужда лежерно и с кафе и вестник да се наслаждава на съботната сутрин, този индивид автоматично се превръща в мой враг.


Горкият ми мъж, той просто имаше нещастието да живее с мен в една къща.


Когато започнах да се променям и да търся причината за моите действия и реакции, започнах да виждам, че всяка разправия си има начална точка. И когато разбрах каква е тази начална точка, тогава имах възможността да избера друго действие или реакция.


Вместо да изпадна в самосъжаление, че никога не получавам онова, което искам, когато той ми казва, че няма подходящи екопътеки за катерене с деца в района, в който почивахме това лято, този път успях да видя “от къде беше протекло гърнето”.


След 3-часово шофиране по планински, криволичещ път, на 35 градуса горещина, без закуска, без климатик, но с 2 плачещи деца на задната седалка, успях да видя, че бях на предела на силите си. Когато съм в такова състояние, дори и неоспоримият и с нищо независещ от мъжа ми факт, че няма подходящи екопътеки в района, е доказателство за неговата липса на любов и отношение към мен.


След един хубав обяд и релаксирана в сянката до един водопад, черният облак над главата ми се вдигна и прогледнах. Не е липса на любов и отношение от страна на мъжа ми, че не можех да получа мечтаната разходка в гората. Разочарованието вече не беше насочено към мъжа ми, с което запазих интимността между нас.


Ако и ти си се хващала в сходни моменти на самосъжаление, предлагам ти първо да се попиташ какво чувстваш. Може би си уморена и гладна, може би си стресирана за проекта в офиса, или може би си изчерпана духовно, защото не си се забавлявала от сърце от доста време. Каквато и да е причината, дай си това, което ще ти донесе добро разположение на духа.И наблюдавай как експлозиите във връзката ти намаляват.


В крайна сметка, той не е отговорен за твоето вътрешно състояние. Това си е твоя отговорност.4. Комуникирай с него така -

Вместо да избухваш, както аз правех, или оше по-лошо, вместо да складираш негативните чувства в душата си, искам да ти предложа нещо по-ефективно.


Да се фокусираш върху недостатъците на мъжа си е изтощително и като цяло е безполезно. Той няма да се промени като въртиш безкрайно в главата си всички негови недостатъци. Още по-малко ефективно е да му кажеш какво смяташ, че е нужно да промени, базирано на наблюденията ти.


Всъщност, колкото повече енергия вкарваш в мисленето и говоренето за неговите недостатъци, толкова повече ще започнеш да виждаш неща, които не харесваш.

И ако в по-голямата част от времето ангажираш съзнанието си с нещата, които не харесваш у него, най-вероятно ще откриеш, че също така, в по-голямата част от времето изпитваш чувства на неприязън и неодобрение.


Докато в един момент няма да знаеш какво харесваш у него, защото съзнанието ти ще е запълнено само с онова, което не харесваш.


Това е следствие от простия принцип, че онова върху което се фокусираме се увеличава. Това важи и за мъжете ни.


Моят брачен ментор, Лора,често цитира автора Джон Грей, който казва: ‘Когато един мъж не се чувства обичан такъв, какъвто е, той ще повтаря, съзнателно или несъзнателно, поведението, което е неодобрено. Той се чувства ‘принуден’ да повтаря поведението, докато се почувства обичан и приет’.


Лекарството срещу ненавист към мъжа ми е благодарност. Много по-ефективен начин да го вдъхновя, да повтори онова, което на мен ми харесва.


Да му благодаря с усмивка, когато отива до магазина да напазарува, е различно от това да крещя, че е забравил зехтин, нали?Чудя се, какъв би бил бракът ти, ако ти стане навик да изброяваш десет благодарности към мъжа си дневно! Готова ли си да пробваш?


Ще се радвам да чуя каква е промяната, която виждаш във връзката си.

 

И НЕ ЗАБРАВЯЙ ДА СЕ ВКЛЮЧИШ В МОЯТА БЕЗПЛАТНА FACEBOOK ГРУПА.


Ако искаш да се присъединиш към мен и много други жени, които се интересуват от това да имат сплотени невероятни връзки с мъжете си, не забравяй да кликнеш тук, за да се присъединиш към моята безплатна скрита Facebook група Обожаваната Жена.

 

2367 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page