top of page
Търсене

Как да върнеш баланса във връзката си?

Актуализирано: 26.01.2023 г.
С четири малки промени, които са под твой контрол!


В тъмните години на брака ми, когато нещата не бяха въобще балансирани, бях изпълнена с неприязън към мъжа ми - той не правеше достатъчно вкъщи, не беше отговорен с парите ни и нямаше идея от какво има нужда една жена (в случая аз!).


Неговата неспособност и липса на характер (си мислех аз) не ми оставяха друга възможност, освен да се нагърбя с всичко вкъщи, да управлявам финансите и дори да организирам романтични срещи за нас двамата. Бях се примирила с факта, че ако искам неща да се случи, трябва да си го свърша сама (дори и романтиката).


Тази стратегия работи за известно време … докато един ден не забелязах, че постоянно се чувствах на ръба на нервна криза, много често и дълбоко в нея. Бях забравила какво е това да се чувствам женствена и спокойна.


И така, от една нерва криза в друга, от ден на ден, ненавистта към мъжа ми растеше, а неговата некомпетентност се увеличаваше.


Не беше животът, който си бях представяла да имам, когато казах “Да!”. И в същото време, не виждах как нещата ще се променят някога.


За щастие не бях права. Научаването и пркаткуването само на няколко здравословно навика промени връзката ми напълно.


В момента няма и следа от онази Мила, която беше момичето за всичко,работната пчеличка. Сега се чувствам обгрижвана, дори донякъде разглезена. И балансът във връзката ни е по-скоро в другата посока - мъжът ми поема по-голямата част от ангажиментите , а аз само се дундуркам зад него.


Но не се чувства дисбаланс. Напротив - колкото повече той прави за мен, толкова по - щастливи сме и двамата. Следната метафора, която моят брачен ментор Лора Дойл често използва, илюстрира това много добре -


Концепцията за ин и янг казва, че всеки обект има ин и янг качества. Като например, чашата за чай - керамичната част е янг, тоест структруата, която е мъжката част. А Ин, или женската част, е частта, която може да получи чая. Без тази част, която може да получи чая, янг частта губи целта си (или мисията си).


Така че, до колко е развито умението ти да получаваш грациозно, определя и колко балансирана е връзката ти. Това умения точно прави баланса между получаване (което прави теб щастлива) и даване (което прави него щастлив). Това пък определя съответно и колко добре ти и той се чувствате в връзката.

Днес искам да разкрия четири навика/ практики по грациозно получаване, които ми дадоха спокойствието, усещането, че съм обгрижвана и най-вече самочувствието, което идва с чувството, че съм обожавана.


Навик 1: Получавай грациозно помощ!

Дори и когато не си сигурна, че ще получиш точно онова, което искаш. Изкуството да получаваш грациозно се крие точно в това: да си щастлива с онова, което ти се предлага в момента, дори и да не е точно по твоя вкус.


Тази концепция беше нова за мен също. Аз бях с разбирането, че е редно да изразя неудовлетворение ако нещо не е по вкуса ми - как иначе да получа онова, което искам?


Била съм много заблудена. Всъщност, обратното е вярно - колкото по-отворена съм да получа онова, което ми се предлага, толкова повече мъжът ми е отворен да ми даде повече,а и онова, което искам.

Как се транслира това в контекста с баланса във връзката ти?


Ето как.


Започни да получаваш грациозно, когато ти предложи да изчисти кухнята, дори и да те е страх, че ще трябва да го чакаш 2 часа да я изчисти.

Остави го да сложи децата да спят, дори да те е страх, че ще забрави да им даде витамините.


Кажи “ДА, моля!”, когато ти предложи той да приготви вечерята - дори и да знаеш, че няма да е точно както ти би сготвила.


Вместо това, вдигни си краката и се наслади на чаша вино, лимонада или каквото душата ти иска в този момент.


Усещаш ли как започваш да се да се чувстваш по-балансирна?


Радвам се!


Тези дни, у нас, мъжът ми е този, който върши по-голямата част от домакинството - той е онзи, който основно готви, чисти с прахосмукачката и мие прозорците. Той също се грижи за всички финансови въпроси и помага на децата с уроците.


Все още понякога ми е трудно да получа гациозно всичко, което мъжът ми иска да ми даде - заради стереотипи, мисли за “честно или не” и т.н.. Но колко повече го правя, толкова по-спокойна и щастлива се чувствам - толкова повече интимност и близост има между нас.


Навик 2: Получавай грациозно комплименти.


И ако си като мен, сигурно ти е трудно да приемеш грациозно комплименти, които не отговарят на твоята представа за теб.


Когато мъжът ми ми каза по време на вечеря че съм ослепителна, аз махнах с ръка пренебрежително, защото не се приемах за ‘ослепителна’. Мислех си, че пренебрежението към комплимента му е символ на скромността ми.


Всъщност, беше невъзпитано и дори грубо да отхвърля комплимента му. Това, което не знаех е, че когато отхвърлях комплимента му, отхвърлях и него самият.


А виж, когато приема грациозно комплимента като кажа “Благодаря!” с усмивка на лице, интимността между мен и мъжа ми в този момент се засилва. И като бонус, аз имам възможност да се почувствам ослепителна (не е лошо).


Това ме подсеща за още един бонус има в това да получаваш комплименти грациозно: ще изглеждаш и ще се чувстваш много по-уверена. А увереността е привлекателно качество!Навик 3: Получавай грациозно подаръци.

Когато получиш подарък от приятелка, който не ти е по вкуса, благодариш и си замълчаваш. Защото цениш най-вече жеста и това, че тя е помислила за теб, нали така?


Замисли се сега каква е реакцията ти, когато получиш подарък от мъжа ти, който не ти допада?

Бързаш ли да му кажеш как не те е уцелил? Отново!


Или се сещаш навреме, че ти е по-важно да покажеш благодарността си за това, че се е сетил за теб. Да оцениш мисълта и желанието му да те зарадва?


Рушиш ли интимността между вас като отхвърляш желанието му да те зарадва, или я градиш като оценяваш онова, което прави за теб, дори и да не е по-вкуса ти?


Ти си експерт на живота си, и ти знаеш кое е най-добре за теб и връзката ти.


Моят опит е, че колкото по-грациозно получавам всичко, което мъжът ми иска да ми даде, толкова повече той иска да ми дава - защото му доставя удоволствие.


Когато получавам гациозно значи, че казвам благодаря дори и маслините, които е купил да не са точно онези, които аз обичам.


Също знaчи, че казвам благодаря, когато към получила книга за рождения ми ден, дори и когато съм казала, че искам ново колело.


Защото интимността с мъжа ми е по-важна от това да се налагам и да посочвам пропуските му.

Навик 4: Получавай грациозно физическа интимност

В забързаното ежедневие е лесно да забравим ,че сме не само родители и служители с отговорности. Лесно е да забравим, че сме двойка, мъж и жена, които се обичат.


Физическата интимност, изразена като прегръдка на вратата на път за работа, или като нежна целувка през нощта, е възможност да си спомним това.


Ако му казваш, че няма време за целувка, защото бързаш за работа, или му се развикваш, че те е събудил през нощта с целувката си (както аз правех), пак отхвърляш възможност за физическа близост, а с това и него самия.


Същото се отнася и за секса. Да се отвориш за секс, дори и да не ти е до това в този момент, защото си изморена или да не се чувстваш достатъчно гореща, също означава да получиш грациозно физическа интимност.


Не казвам, че трябва да си в позиция “Винаги готов!” от страх да не го отблъснеш. Но ако автоматичната ти реакция, когато той инициира секс, е да го отблъснеш, тогава е вероятно да си затворена и за други неща, които той иска да ти даде.


И ако си мислиш : “Какво да плучавам? То няма нищо за получаване, той не ми предлага помощ, за подаръци не стави и въпрос, а секса е под всякаква критика!”


Разбирам те! И аз съм се чувствала така!


Защото дълго време бях отказвала помощ, комплименти и подаръци, той почти се беше отказал да иска ми достави удоволствие. Казвам почти, защото за щастие, желанието на мъжа ми да иска да ме направи щастлива е по-силно от отказите ми.


Като керамиката на чашата за чай има за цел да “съдържа” чай, целта на мъжа ми е да ме направи щастлива. Това е негова мисия.


Когато си поставиш за цел да забележиш дори и малкото, което прави за теб в момента (сигурна съм, че има, винаги има) и започнеш да получаваш грациозно като благодариш, той ще види светлина в края на тунела отново - ще разпознае възможността да прави неща за твое удоволствие.


И така, лека полека, гациозността и финеса ще се върнат във връзката ти!


 

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ ХИЛЯДИ ДРУГИ ЖЕНИ КАТО ТЕБ!


Ако искаш да научиш повече за това как да се почувстваш отново желана, ценена и обожавана от мъжа си, без да се налага да се молиш или изискваш, и дори и всичко между вас да изглежда безнадеждна в момента, присъедини се към нашето мило общество във Facebook Обожаваната Жена.


 


620 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page