top of page
Търсене

Ние с мъжа ми няма за какво да си говорим
3 начина да рестартираш забавните разговори и емоционалната близост между вас

Когато вечер в домът ти преобладава тягостна тишина, едносрични думи и липса на контакт в очите, чувството за самота е обладаващо.


Във всяка къща има такива вечери, като простосмъртни хора всички имаме моменти, когато имаме нужда от тишина и просто да бъдем необезпокоявани.


Имам клиентки, които казват, че това е така от седмици, месеци и понякога години, което е знак, че нещо друго се случва във връзката.


В тъмните дни на моята връзка, аз неусетно бях влязла в пасивно-агресивен режим – ‚Щом той не говори, и аз няма да говоря!‘.


По навик, защото това е, което имах като закодиран модел на поведение.


Без да осъзнавам, че самотата ми растеше с всеки изминал ден.  


Ако и ти се чувстваш самотна, на точното място си. Ето няколко от моите стратегии за задушевни разговори с мъжа ми. - 

 

1.       Създай емоционална близост

Когато емоционалната близост в моята връзка беше на нула, разговори нямаше. Всъщност имаше, но аз не ги отчитах като разговори, защото не чувствах близост в следствие на тези разговори.


Тогава аз си мислех, че това се дължи на отчуждаването между мен и мъжа ми, което, както бях чувала и чела на много места, беше неминуемо. Естествено, аз се чувствах безсилна – „Ето, стигнахме до очакваното отчуждаване!“, готова да продължа живота си така.


Кратко след като научих уменията, които са ми нужни да създам дългосрочна интимност с мъжа ми, разбрах колко заблуждаващо е било това мислене. Без да осъзнавам, се примирявах с нещо, което въобще не се налагаше да бъде така.  Аз бях тази, която държеше ключа.


Първото нещо, което направих е да възвърна уважението между нас.

Липсата на уважение беше причината за отчуждението ни. Мъжът ми не се чувстваше привлечен към мен и не изпитваше желание да комуникира за нещо повече от битови въпроси.


Аз си мислех, че да уважавам мъжа си е да бъда искрена с него ( да му казвам всичко, което ми дойдеше на ума, включително критики и контра-аргументи). И най-вече да му споделям, когато съм недоволна от него, за да се поправи и всички да сме щастливи.

Само че, никой не беше щастлив. Всички бяхме самотни.     


Когато научих какво значи да уважавам мъжа си, и започнах да го правя, неусетно отчуждението изчезна и мъжът ми започна да иска да е около мен отново. Изведнъж разговорите станаха отново близки и задоволителни, такива, каквито бяха в началото на връзката ни.


Ето как можеш и ти да започнеш с това да възстановяваш уважението.


Приеми неговото мнение за някой проблем или предизвикателство, което имаш.


Вместо да отхвърляш неговите решения и подходи, или да предвиждаш  как те няма да проработят, бъди отворена за неговото мнение.


Аз едно време мислех, че всичко знам и мнението на мъжа ми не ми е необходимо, затова аз дирижирах парада в дома ни. Мнението на мъжа ми беше редовно обречено на критика и недоволство.


Следващия път, когато ти сподели какво мисли да направи или как мисли да реши определен проблем, спомни си, че онова, което искаш е интимност и близост  и отговори с ‚Както смяташ за добре!‘, дори да не смяташ, че това е ‚правилното‘ решение.


Не е рядкост клиентки да споделят следните прекрасни резултати след възстановяване на  емоционалната близост.  


Жана остави мъжа си сам да поправи течащия таван, въпреки че той беше недоволен от тази промяна, защото беше свикнал  тя да му дава съвети и инструктира как да свърши работата.


Когато и този път той се опита да я въвлече като я пита какво да направи, тя му каза просто: „Както смяташ за добре, знам че ще се справиш прекрасно“.


Тя излезе да се занимава с децата и прекара прекрасен следобед с тях.


Когато се прибраха, той беше поправил течащия таван и вечерта и каза колко щастлив е, че е женен за нея, каква прекрасна майка е тя и колко хубаво му е било да ги слуша да се смеят навън, тя и децата.


Това е силата на уважението и емоционалната близост, която то създава.


2.       Направи нещо, което те зарежда

Ако оставиш ежедневните грижи за дома, децата и работата да доминират живота ти, обричаш себе си и връзката си.


Когато си изчерпана от ангажименти и отговорности, фокусът ти е стеснен и преди да се усетиш, всичко, което те вълнува е как да отметнеш поредната задачка. Лесно е мъжът ти да стане просто инструмент за отмятане на задачки.


При мен това са моментите, когато започвам да давам нареждания на мъжа ми какво трябва да свърши. А ако съм тотално в тунелно виждане, е вероятно да му и кажа как точно да свърши онова, което съм му наредила да свърши.

Никой не иска да е около командир-началник, който само дава нареждания. Може да ги изпълни, за да има мир, но е вероятно скоро да се опита да ‚избяга‘, за да си ‚почине‘. Знаеш какво имам предвид.


Ако мъжът ти предпочита е пред телевизора, на телефона или с приятели,  бъди нащрек за поведение на командир-началник. Ако не си сигурна, че си спряла с критиките и недоволството към него, това може би е причината той да се отлъчва често.

Вместо да влизаш още по-настървено в тази роля, за да му разясниш последствията от мързела му и разочарованието ти, направи нещо, което те зарежда.

Може да е уроци по танци. Или на кино с приятелка (само гледай да не използваш тази възможност да се оплакваш от него, защото тогава няма да се заредиш, а ще се вгорчиш още повече).  Или просто вана с етерични масла.


Каквото те прави истински щастлива!


Когато се върнеш и му разкажеш с искреното си вдъхновение за изживяното, той може да погледне на теб по друг начин.


Колкото повече правиш неща, които ти доставят удоволствие, толкова повече ще има какво да споделиш и ще има за какво да си говорите.

Това е като да вкараш нов нюанс в ежедневието и битовизма.  

3.       Стани обаятелна компания

Обаянието  няма общо с това дали си физически привлекателна и дали имаш богат речник и определени знания.

По моя опит, колкото по-многостранно всезнаеща бях, толкова по-голяма беше  стената между мен и мъжа ми. 


А физическата привлекателност определено е бонус, но не необходимост.


Това, което те прави обаятелна компания е способността ти да изслушваш без да даваш съвети, да задаваш подсказващи въпроси и да критикуваш. Колкото по-добър слушател си, толкова по-отворен той ще е да споделя за себе си.


Да изслушваш значи да уважаваш него и желанието му да сподели с теб. Това е в основата на това да създадеш връзка, която се гради на уважение и интимност.


Една от клиентките ми, Мира, разказваше как мъжът и е започнал да и разказва за работата си за първи път от години. Тя беше шокирана от тази неочаквана трансформация, той като беше убедена, че това, че той никога не споделяше с нея преди се дължеше на това, че той е такъв тих и ‚особен‘.


Това, че ‚той е особен‘ е една от причините за неговото мълчание, които чувам често от дами, с които работя.


Моя мъж също беше ‚станал особен‘ въпреки, че в началото на връзката ни, не беше такъв и въпреки, че с други хора също не беше ‚особен‘. И аз се заблуждавах едно време, че причината е в него.


И така, на какво се дължеше тази неочаквана трансформация у мъжа на Мира? На ‚Разбирам те!‘.


Мира се беше съсредоточила да даде кислород на мъжа си, като го изслушва без да задава въпроси и да прави коментари. Като му даде знак, че го слуша внимателно с ‚Разбирам те!‘


Всеки има нужда да бъде изслушан и почетен. И аз искам мъжа ти да е отворен с теб и да споделя, ‚Разбирам те!‘ е най-бързият начин да му покажеш, че си готова да уважиш него и думите му.


Ти, от своя страна, най-вероятно ще се почувстваш близка с него и част от неговия живот, и е по-малко вероятно ти да си единствената, която говори вечер на масата. 


 

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ ХИЛЯДИ ДРУГИ ЖЕНИ КАТО ТЕБ!


Ако искаш да научиш повече за това как да се почувстваш отново желана, ценена и обожавана от мъжа си, без да се налага да се молиш или изискваш, и дори и всичко между вас да изглежда безнадеждна в момента, присъедини се към нашето мило общество във Facebook Обожаваната Жена.


 

2324 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page