top of page
Търсене

Как да получиш уважението, което заслужаваш?

Актуализирано: 26.01.2023 г.


Ако се случва мъжът ти да ти крещи, обижда, критикува или ругае, знаеш, че това не може да продължи така.


Когато липсва уважението в една връзка, обикновено чувството за самота е завладяващо. Аз бях изтощена да обяснявам на мъжа ми как да ме уважава и да го убеждавам, че трябва да ме уважава. Това, че не получавах уважение и любов от него, беше като дупка в душата ми .


И от опит разбрах, че да изисквам уважение не е начин да го получа. И така, ето три от моите най-ефективните начини как да прекратиш дългите и мъчителни разговори на дивана и да го накараш да те третира като кралица отново.


Научи го как да се отнася с теб

Не с думи, а с дела.


Една вечер мъжът ми стана от масата, след като беше похапнал вкусната топла вечеря, която аз бях приготвила след дълъг ден в работа и между грижите за детето. Той отиде на дивана да се занимава с телефона си, без дори и да му мине през главата, че би могъл да помогне с масата - тогава разбрах, че е нужна някаква промяна.


Но истината е, че не знаех каква трябва да бъде промяната. Аз бях идеалната съпруга - правех всичко, което се очакваше от мен като бях поела отговорността за всичко в къщи - готвене, чистене, детето (тогава още имахме едно) и дори и правех много от мъжките задължения. Неговото единствено задължение беше да работи, което така или иначе правех и аз (отгоре на всички домакински задължения, които споменах по-горе). Дори намирах време за него вечер, което често беше разочароващо, защото той обикновено нямаше време за мен.


Какво повече можех да направя?


Това, което не знаех тогава е, че мъжът ми е като огледало на мен, тоест едно от определящите неща за неговото поведение към мен е това как аз се отнасям към себе си.


Аз поставях себе си преди всичко и всички, дори прането и чиниите бяха по-важни от мен самата. Бях изтощена. Не само, че не бях привлекателна за него ,но и му давах пример обратния на този, който исках да видя у него.


Когато започнах да избирам кратка почивка на терасата вместо да търча до магазина да напазарувам в обедната почивка или да си вдигна краката след вечеря вместо да робувам в кухнята, не само се почувстах по-щастлива, но и достойна за хубави неща.


Тогава той имаше възможност да поеме инициатива да напазарува или да използва момента докато аз си почивам и да почисти след вечеря. Не мина дълго време преди той да започне да се включва в ангажиментите в къщи все повече и повече.


Следвай златното правило за комуникацията

Златното правило на комуникацията е изказано много добре в една българска поговорка: “Не този, който знае да чете, е грамотен, а този, който слуша и разбира.”Знаеш, предполагам, колко е досадно и влудяващо когато искаш просто да споделиш нещо, а човекът отсреща започва да ти дава решения? Досадно …


Колко пъти ти се е случвало и ти да направиш същото? Мъжът ти ти разказва нещо, а ти използваш паузите да му кажеш какво е твоето мнение или се опитваш да му помогнеш да разреши проблема?


Готова ли си да пробваш нещо драстично различно? Нещо, което ще го накара да се отвори повече към теб и няма да може да дочака вечерта, когато ще е с теб, за да ти сподели как е мила денят му?

Готова ли си?


Вместо да се съгласяваш или да не се съгласяваш, да даваш мнение или да се опитваш да помогнеш, пробвай да кажеш:


“Разбирам те!”


Когато Нели се чудеше как да отговори на виковете на мъжа си от първият етаж на къщата (тя беше не 3-тия), децибелите на който се повишаваха с всяко следващо провикване, тя се почувства обидена и раздразнена. Инстинктивно искаше да изкрещи обратно нещо в същия дух. Но тогава се сети, че тя искаше да даде пример за уважително държание в семейството си.


Тъй че, когато той стигна до нея още по- вбесен и и каза, че е останал без глас да вика по нея, всичко, с което тя отговори беше: “Разбирам те!”.


Няколко часа по-късно той и изпрати съобщение, че е помислил върху поведението си от сутринта и и се извини за виковете.


И ето така, Нели постави прецедент за уважение в семейството си!


Опитай се да откриеш какво казва сърцето му


Мария беше изморена от постоянните инструкции на мъжа и когато бяха на публично място. На последната разходка в града, тя се опита да пресече светофара за пешеходци точно след като беше светнал червено (защото нямаше коли наоколо). Мъжът и се развика: “Спри! Не виждаш ли, че е червено!”


Разбира се, тя би могла да приеме виковето му като обида, че я третира като дете и не вярва в нейната преценка. Тя обаче се замисли върху причината за тази реакция. И то беше, ясно и отчетливо, че той се грижи за сигурността и иска тя да е жива и здрава.


Така тя успя да реагира с разбиране към реакцията му. Вместо да го съди и критикува, тя го прегърна и каза: “Благодаря ти, че се грижиш за мен!”


Той се почувства разбран и оценен, а тя горда от реакцията си. Виждаш ли как интимността расте?


Какво казва сърцето на мъжа ти, когато той се оплаква, че дъщеря ви не е започнала работа по специалността си? Дали е така, защото е негативен, или може би защото иска дъщеря ви да има работа, която приляга на образованието и?


Ако ти е трудно да спреш да виждаш мъжа ти по негативен начин, може би е време да помислиш за смяна на нагласата ти към него с помощта на индивидуален коучинг.


Избери си компанията внимателно

Майка Тереза е казала някога: “Ти си средното на петте човека, с които споделяш най-много време!”


Да се оплакваш от мъжа си на приятелки, който също обичат да се оплакват от мъжете си, не е подходяща сцена да създадеш романтичния роман, който искаш връзката ти да е.


Когато си в компания на жени, който се отнасят неуважително към мъжете си, ти също, дори да не искаш, е много вероятно да започнеш да копираш тяхното поведение - тоест да се държиш и ти неуважително. Което няма да го вдъхнови той да се държи уважително към теб.


Ако споделяш интимните си перипетии с приятелка, която не е имала връзка от последния и развод, който е бил преди 10 години, не е нужно да ти казвам, че тя няма да е най-добрия ти съветник относно това как да имаш по-сплотена и топла връзка.


Същото се отнася и за семейството ти. Ако те чуват от теб само негативните неща за мъжа ти, е малко вероятно да застанат зад теб и визията, която имаш за връзката си. И не можем да ги виним, те искат да те видят щастлива и ще направя всичко възможно да те извадят от ситуация, която ти носи мъка. Дори и твоята визия да е да имаш щастлив брак.


Неотменна част от това да вървиш към осъществяване на визията за връзката си е да имаш подкрепата на жени като теб. Жени, които са отдадени на това да имат близки, сплотени и страстни връзки с мъжете си. Те са онези, който могат да те подкрепят, когато усещаш, че скандал назрява в къщата ти или когато мъжът ти просто ти лази по нервите без да иска. Това са критичните моменти, в който или градиш интимност, или я рушиш! Да имаш точната подкрепа в такива моменти е задължително, ако наистина искаш да трансформираш връзката си.


Ако чувстваш, че това ти липсва в момента, те каня да се присъединиш към нашето онлайн общество в групата “Обожаваната жена”, където можеш да получиш точната подкрепа.


С кой от тези начини ще експериментираш първо? Нямам търпение да чуя как ти се е получило!


 

ПРИСЪЕДИНИ СЕ КЪМ ХИЛЯДИ ДРУГИ ЖЕНИ КАТО ТЕБ!


Ако искаш да научиш повече за това как да се почувстваш отново желана, ценена и обожавана от мъжа си, без да се налага да се молиш или изискваш, и дори и всичко между вас да изглежда безнадеждно в момента, присъедини се към нашето мило общество във Facebook Обожаваната Жена.

 

2970 преглеждания1 коментар

Последни публикации

Виж всички

1 Comment


Guest
Jan 18, 2023

Ами ако си имаш работа с психопат които нищо не умее не иска даже да посегне а само паразитира на гърба ти. Яде сере пие спи и псува Какво ти остава Ставаш и си тръгваш Управия няма

Like
Post: Blog2 Post
bottom of page